LED bestaat 50 jaar

Deze maand (oktober 2012) bestaat de LED(Light-emitting diode) officieel 50 jaar. In 1962 presenteerde de Amerikaan Nick Holonyak namelijk de eerste werkende LED. Dit deed hij voor het management van General Electirc. De General Electric Company(opgericht in 1879) is een multinationaal technologie, elektronica en dienstenconcern uit Amerika.

Het doel van Holonyak was om uiteindelijk de gloeilamp te verdringen. Nu 50 jaar later, is dit aardig gelukt. De regelgeving is namelijk sinds 2009 meerdere malen aangepast, met nadruk op het verbod op bepaald soorten gloeilampen. De laatste wijziging is het verbod op handel van alle heldere gloeilampen vanaf september 2012. Ook hier een nadruk en wel op 'de handel' want dit betekend dat winkeliers hun voorraad nog wel mogen verkopen.

Ontwikkeling

Het eerste lichtgevende effect van de LED werd ook al in 1907 gerapporteerd. Ruim 50 jaar vóór de ontdekking van de echt werkende LED. Daar tussenin liet eerder de Rus Oleg Vladimirovich Losev zien dat diodes licht konden uitstralen. Nick Holonyak werd zoals gezegd in 1962 degene die ermee doorbrak.

Deze echt werkende LED was rood van kleur. De kleuren oranje, geel en groen volgde daarna. Met een speciale fosfor coating werd uiteindelijk de eerste witte LED geproduceerd. In 2000 werd deze witte LED dan ook voor het eerst efficiënt genoeg bevonden om te gebruiken voor verschillende toepassingen. Meer dan 10 jaar later is de LED zo ontwikkeld dat hij haast onmisbaar is. Ook de LED spots en LED strips zijn niet meer weg te denken.

Waarom het verbod?

De Europese Unie heeft via de Ecodesign 2009/125/EG richtlijn bepaalde eisen opgesteld aan het ecologisch ontwerp van energiegerelateerd producten, waaronder verlichting. Hierin worden de eisen aan de energie-efficiëntie van de lampen gesteld. Uiteindelijk is het doel om de lampen met de minste efficiëntie uit de markt te laten verdwijnen. Dit allemaal moet het milieu ontzien. De richtlijn is bedoeld voor de producent of importeur die het product op de Europese markt brengt.

Naast de inefficiëntie van de lamp en het ontzien van het milieu is het een ontzettende kostenbesparing omdat het energieverbruik veel lager is. Dit energieverbruik is gemakkelijk weer te geven met de volgende berekening: stel u heeft 10 gloeilampen van ongeveer 40 Watt per stuk. Dat wil zeggen dat u een totale wattage van 400(10x40) heeft. Dit getal delen door 10 en daarbij 15% optellend komt u uit op een wattage van 46. Met veel minder Watt heeft u dezelfde lichtweergave.

Uitzonderingen

Niet alle verlichting is of wordt verboden. Lampjes die nooit door LED vervangen kunnen worden zijn wel verkrijgbaar. Bijvoorbeeld lampen in een oven. De grootste vijand voor de LED lamp is warmte. Als een LED lamp te warm wordt gaat hij versneld door zijn levensduur. Op de verpakking van de lamp moet dan wel de volgende tekst staan: 'niet geschikt voor algemene verlichting'. Ook kerstverlichting valt buiten de richtlijnen.