Alle verschillende fittingen op een rij

Fittingen, een welbekend begrip in de lampenindustrie. Én de eerste stap bij het uitzoeken van een lamp die past in het armatuur. Maar welke verschillende fittingen zijn er allemaal? En wat zeggen die cijfers en letters nu eigenlijk? In deze blog geven we een uitgebreide uitleg over alle fittingen uit het assortiment van LedLampenDirect.

In alle soorten en maten

E27 (grote fitting)
De ‘E’ staat voor Edison. In 1909 bedacht Thomas Edison deze lamp met schroefdraad fitting. De standaard diameter van deze dikke schroeffitting is 27 mm. Het handige aan deze fitting is dat je een E27 lamp direct kan vervangen met een E27 LED lamp. Ze werken namelijk op 230V! Een populaire lamp met E27 fitting is de kogellamp. 

E14 (kleine fitting)
Ook deze fitting dankt zijn beginletter aan meneer Edison. Deze dunne schroeffitting heeft een diameter van 14 mm. Lampen met deze fitting zie je vaak terug in schemerlampen, afzuigkappen en koelkasten. De bekendste vorm van lampen met een E14 fitting is het kaarslampje. Een vorm die vaak wordt toegepast in sfeerverlichting.

GU10
Een typische fitting voor spotjes! Een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwverlichting zoals plafondspots. De lampen zijn makkelijk te installeren en werken rechtstreeks op 230V. De letters ‘GU’ geven weer dat het gaat om een steekfitting met pinnen in plaats van een schroefdraad fitting. Een LED Lamp met een GU10 fitting heeft een bajonetsluiting: je drukt de lamp in het voetje en draait de lamp een beetje rechtsom, nu zit het vast! De afstand tussen de pinnen van de fitting is 10 mm.

GU5.3 (MR16)
MR16 is een standaard aanduiding van een verbinding tussen fitting en armatuur. MR betekent ‘Multifaceted Reflector’ en heeft een diameter van 51 millimeter. MR16 lampen met een GU5.3 fitting worden gebruikt voor 12V spotjes. Het wordt vaak toegepast in badkamers, keukens of in de tuin. Waarom? Op plaatsen waar het vochtig kan zijn, is de kans op kortsluiting groter. In deze ruimtes is het gebruik van 12V dus veiliger dan 230V.  De GU5.3 spots worden gevoed door een transformator die 230V terugbrengt naar 12V. De afstand tussen de pinnen is 5.3 mm.

GU4 (MR11)
Lampen met een GU4 fitting worden ook gebruikt voor spots. Voornamelijk voor plekken met weinig ruimte, zoals in een vitrinekast. De pinnen zitten op een afstand van 4 mm en zijn 1 mm dik. De ‘MR’ van MR11 staat voor: Multifaceted Reflector, dit wil zeggen dat de reflector in de lamp het licht weerkaatst. Het is een standaard type aanduiding van een verbinding tussen fitting en armatuur. Een MR11 LED lamp heeft een diameter van 34,9 millimeter.

G4
Deze lampjes zijn heel klein en stralen bijna helemaal rondom. Ze werken op 12V en komen vaak voor in sfeerverlichting, bureaulampen, afzuigkappen en staande lampen. Ook tussen deze pinnetjes zit 4 mm. Echter is het verschil met een GU4 lamp dat de pinnetjes van deze fitting dunner zijn, namelijk 0,7 mm.

G9
Voor lampen met deze fitting heeft u geen transformator nodig, ze werken direct op 230V. Deze steeklamp fitting heeft ook twee pinnetjes, deze staan 9 mm uit elkaar. O.a. toe te passen in de gipsen wandarmaturen van LedLampenDirect.

G13
Een G13 fitting wordt gebruikt voor TL-buizen. Vaak toegepast in ruimtes waar gewerkt wordt en waar helder licht nodig is. Voorbeelden hiervan zijn winkels, werkplaatsen of magazijnen. De ruimte tussen de pinnetjes is 13 mm.

R7S
Deze glazen staafjes noemt men ook wel de staaflamp fitting. De staafjes zijn 78mm of 118mm lang met aan de uiteinden een rond gat. U plaatst het staafje tussen twee klemmen die de lamp onder drukt houdt. U vindt deze fitting vooral in vloer- en wandlampen. De R7S werkt op 230V. 

GX53
Een GX53 is een platte-schijf fitting. De afstand tussen de contactdelen van de GX53 is 53 mm en een LED lamp met deze fitting is geschikt voor 230V. LEDLampendirect.nl biedt een GX53 LED lamp met een warm witte lichtkleur (3000K) en een lichtbundel van 120°.

LED kan altijd en overal

Zoals u ziet is voor elke ruimte en elke gelegenheid een LED oplossing. Nu u alles weet over onze fittingen, kunt u direct de fitting vinden die past bij uw armatuur. Bekijk het assortiment snel!

Vragen over fittingen of LED verlichting? Neem contact op met onze LED specialisten!

Elke werkdag tussen 08:00 en 20:00 is de klantenservice bereikbaar via:
Telefoon: 088 - 0100 400
E-mail: klantenservice@ledlampendirect.nl
Liever chatten met een van onze medewerkers? Ga naar: https://www.ledlampendirect.nl/Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Schrijf u in en profiteer van exclusieve aanbiedingen & tips.