Alle verschillende soorten fittingen op een rij

De eerste stap bij het uitzoeken van een nieuwe LED lamp wordt vaak overgeslagen. Dat is namelijk het bepalen van de fitting die in uw huidige armatuur zit. Maar welke verschillende fittingen zijn er allemaal? En wat zeggen die cijfers en letters nu eigenlijk? In deze blog leggen wij van LedLampenDirect het graag aan je uit!

In alle soorten en maten

E27 (grote fitting)
De ‘E’ in E27 staat voor Edison. In 1909 bedacht Thomas Edison deze lamp met schroefdraad fitting. De standaard diameter van deze dikke schroeffitting is 27 mm. Het handige aan deze fitting is dat je een E27 lamp direct kan vervangen met een E27 LED lamp. Ze werken namelijk op 230V! In een handomdraai heb je je lamp vervangen. Een populaire lamp met E27 fitting is de LED kogellamp. 

E14 (kleine fitting)
Ook deze E14 fitting dankt zijn beginletter aan meneer Edison. Deze dunne schroeffitting heeft een diameter van 14 mm. Lampen met deze kleine fitting zie je vaak terug in schemerlampen, afzuigkappen en koelkasten. De bekendste vorm van lampen met een E14 fitting is het kaarslampje. Een vorm die we vaak zien in sfeervolle verlichting als een kroonluchter.

GU10
Een typische fitting voor spotjes! Een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwspots zoals plafondspots. De LED lampen zijn makkelijk te installeren en werken rechtstreeks op 230V. De letters ‘GU’ geven weer dat het gaat om een steekfitting met pinnen in plaats van een schroefdraad fitting. Een LED Lamp met een GU10 fitting heeft een bajonetsluiting: je drukt de lamp in het voetje en draait de lamp rechtsom.! De afstand tussen de pinnen van de GU10 fitting is 10 mm.

GU5.3 (MR16)
MR16 is een standaard aanduiding van een verbinding tussen fitting en armatuur. MR betekent ‘Multifaceted Reflector’ en heeft een diameter van 51 millimeter. MR16 lampen met een GU5.3 fitting worden gebruikt voor 12V spotjes. Het wordt vaak toegepast in badkamers, keukens of in de tuin. Waarom? Op plaatsen waar het vochtig kan zijn, is de kans op kortsluiting groter. In deze ruimtes is het gebruik van 12V dus veiliger dan 230V.  De GU5.3 spots worden gevoed door een transformator die 230V terugbrengt naar 12V. De afstand tussen de pinnen is 5.3 mm.

GU4 (MR11)
Lampen met een GU4 fitting worden ook gebruikt voor spots. Voornamelijk voor plekken met weinig ruimte, zoals in een vitrinekast of onder het keukenkastje. De pinnen zitten op een afstand van 4 mm en zijn 1 mm dik. Het LED lampje werkt vaak op 12 of 24V.

G4
Deze lampjes zijn heel klein en stralen bijna helemaal rondom. Ze werken op 12V en komen vaak voor in sfeerverlichting, bureaulampen, afzuigkappen en staande lampen. Tegenwoordig zien we ook G4 LED lampjes op 230V. Let dus goed op welke u zelf heeft en de specificaties van de nieuwe. Ook tussen deze pinnetjes zit 4 mm. Echter is het verschil met een GU4 lamp dat de pinnetjes van deze fitting dunner zijn, namelijk 0,7 mm.

G9
Voor LED verlichting met deze fitting heeft u geen transformator nodig, ze werken direct op 230V. Deze steekfitting heeft ook twee pinnetjes, deze staan 9 mm uit elkaar. O.a. toe te passen in onze gipsen wandarmaturen.

G13
Een G13 fitting wordt gebruikt voor TL-buizen. Vaak toegepast in ruimtes waar gewerkt wordt en waar helder licht nodig is. Voorbeelden hiervan zijn winkels, werkplaatsen of magazijnen. De ruimte tussen de pinnetjes is 13 mm.

R7S
Deze glazen staafjes noemt men ook wel de staaflamp fitting. De staafjes zijn 78mm of 118mm lang met aan de uiteinden een rond gat. U plaatst het staafje tussen twee klemmen die de lamp onder drukt houdt. U vindt deze fitting vooral in vloer- en wandlampen. De R7S werkt op 230V. 

GX53
Een GX53 is een platte-schijf fitting. De afstand tussen de contactdelen van de GX53 is 53 mm en een LED lamp met deze fitting is geschikt voor 230V. LedLampenDirect.nl biedt een GX53 LED lamp met een warm witte lichtkleur (3000K) en een lichtbundel van 120°.

Welke fitting heeft mijn lamp? 

Welke fitting heeft de lamp in mijn huis? Hieronder een kort rijtje met de meest voorkomende lampen en daarbij behorende fittingen. Let wel, ga er niet zomaar vanuit dat uw lamp een bepaalde fitting heeft. Check dit goed en meet ook de maximale afmeting die een lamp mag hebben. 

Hanglamp: E27 - E14 - G9 - Gu4

Staande lamp: E14 - Gu4 - R7S - E27

Wandlamp: G9 - E14 - GX53

Tafellamp: E14 - E27 - G9

Opbouwspot: GU10 (230V) - GU5.3 (12/4V)

Inbouwspot: GU10 (230V) - GU5.3 (12/4V)

 Plafonnière: E14 - E27

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel niet en neem contact met onze LED experts op! Ze zijn bereikbaar via chat, telefoon of mail.Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief