TL buizen en armaturen zijn nog altijd een veelgebruikte vorm van verlichting in veel huishoudens en werkplaatsen. Echter is conventionele TL verlichting geen fijne kostenpost voor uw energierekening en het milieu. Toch zien we de TL buis nog vaak terug. Wij leggen u uit waarom traditionele TL verlichting het best vervangen kan worden door LED.

 

Conventionele TL verlichting

Conventionele TL verlichting is de TL buis zoals u hem waarschijnlijk kent. U ziet hem vaak terug op plekken zoals badkamers, keukens, schuren, garages, stallen, loodsen en werkplaatsen. De reden daarvoor is dat deze vorm verlichting een hoge lichtopbrengst en een lange levensduur heeft.

 

LED batten

LED battens zijn de 1 op 1 vervangers van de conventionele TL buizen. ‘Batten’ is het Engelse woord voor ‘lat’. Een LED batten is dus eigenlijk een LED lat. In principe doen LED battens hetzelfde als TL buizen, maar dan beter! Wanneer u uw TL buizen vervangt voor LED battens, Bespaart u minstens 50% aan energie! Goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Een LED batten is van kunststof gemaakt, waardoor hij niet zo snel breekt als een glazen TL buis. Daarnaast bevat een LED batten geen kwik. Beter voor het milieu, beter voor uw gezondheid en gewoon bij het restafval weg te gooien.

Conventionele TL verlichting knippert een aantal keer voor het volledig licht geeft. LED battens hebben hier geen last van en geven in één keer volledig licht. Dit is wel zo fijn wanneer u bijvoorbeeld even snel iets uit de garage wilt halen.

Omdat LED battens goed tegen kou kunnen, zijn ze heel goed te gebruiken in ruimtes zoals garages, stallen, schuren, werkplaatsen, loodsen of buiten, zonder onder die kou te lijden. Sterker nog: LED houdt van kou! De lichtopbrengst is dan ook niet lager bij een lagere temperatuur.

 

LED battens toepassen in ruimtes

Doordat de LED battens goed tegen kou en vocht kunnen, zijn ze op veel manieren inzetbaar. Een aantal plekken waar u de LED battens kunt plaatsen zijn o.a.: badkamer, keuken, buiten, schuren, garages, stallen, loodsen en werkplaatsen. De veelzijdigheid van mogelijkheden in het plaatsen van de verlichting komt doordat er veel verschillende lengtes, breedtes en kleurtemperaturen aangeboden worden. De gewenste lichtkleur is per ruimte en toepassing verschillend. In een werkruimte wilt u bijvoorbeeld wit tot daglicht wit licht en onder het keukenkastje een warmere lichtkleur.

 

Aansluiten van LED battens

In ons assortiment hebben wij 3 soorten LED battens. Dit zijn de Aquafix, Basic en Promo van Müller-Licht. Deze drie worden op de volgende manieren bevestigd en aangesloten. Denk eraan bij alle montages allereerst de stroom uit te zetten!

Aquafix:

De LED batten wordt gemonteerd aan de hand van het armatuur, een soort bak, die aan het plafond bevestigd wordt. U begint met het bevestigen van de clips aan het plafond. Wanneer deze vastzitten, klikt u het LED-armatuur erin. U gaat nu de elektriciteitsdraden verbinden. Klik de LED batten op het armatuur, schakel de stroom weer in en uw LED batten is klaar voor gebruik!

Basic:

Deze LED batten bestaat uit een armatuur met geïntegreerde LED’s. Ook deze LED batten heeft een armatuur waarbinnen u uiteindelijk de elektriciteitsdraden aansluit. De onderkant van de lamp bestaat uit een aluminium plaat welke u aan het plafond bevestigd. De elektriciteitskabels kunt u hier doorheen halen om ze vervolgens aan te sluiten aan de LED batten. De LED batten klikt u vervolgens op het armatuur. U plaatst de afdekkappen aan de zijkanten, schakelt de stroom weer in en uw LED batten is klaar voor gebruik.

Promo:

De Promo LED batten is een TL armatuur met geïntegreerde LED’s. Dit armatuur is IP65, wat betekent dat het waterdicht is en dus ook geschikt voor buiten. Deze LED batten heeft, net zoals de Basic, een armatuur waarbinnen de elektriciteitsdraden kunnen worden aangesloten. Door eerst de bevestigingsclips aan het plafond te bevestigen met een boor, kunt u vervolgens het armatuur erin klikken. Vergeet de stroom niet uit te schakelen! U gaat nu de elektriciteitskabels in het armatuur verbinden. Klik de LED batten vast en u heeft een LED batten met een hoog afwerkingsniveau door de blinde bevestiging. Schakel de stroom in en uw nieuwe lamp is klaar voor gebruik.

Heeft u nog vragen over LED batten of over het vervangen van conventionele TL buizen? Neem dan gerust contact op met onze LED experts! Zij helpen u graag verder.