TL buis vervangen door LED

overstappen op TL verlichting

Kantoren, magazijnen, bedrijfspanden en werkplaatsen zijn plekken waar u de welbekende TL buizen vaak terugziet. Op deze locaties wordt veel energie verbruikt als het gaat om stroom, maar ook (juist) menselijke energie. Goed en duurzaam licht is hier dus zeer belangrijk! LED TL buizen zorgen voor zowel duurzame als positieve energie op de werkvloer. Er zijn veel redenen om uw bestaande TL buizen te vervangen door LED, maar hoe moet dat eigenlijk?

Hoe vervang ik mijn TL verlichting door LED.

Kunt u LED TL buizen plaatsen in uw bestaande armaturen? Ja, dat kan en het is ook nog eens heel eenvoudig. Twee elementen zijn hierbij belangrijk: de starter en het voorschakelapparaat (de ballast). Deze twee zijn vaak aanwezig bij traditionele TL verlichting. Zowel een starter als het voorschakel apparaat zijn bij LED overbodig. TL buizen met LED techniek kunt u direct op 230V aansluiten. Door de starter en het voorschakelapparaat weg te laten, bespaart u juist nog meer stroomverbruik. Bij een conventioneel TL armatuur gebruiken de TL buizen namelijk niet alleen energie, maar ook het voorschakelapparaat (ballast) blijft energie verbruiken. Door deze te verwijderen of de bedrading van de ballast door te knippen, voorkomt u dit. Dubbel besparen dus!

De starter en ballast kunt u alleen gezamenlijk uit het armatuur verwijderen. Alléén de huidige starter of alléén het voorschakelapparaat (ballast) laten zitten is dus niet van toepassing. Soms is het zo dat het niet mogelijk is om het voorschakelapparaat te verwijderen uit het armatuur. LEDdirect levert daarom een dummy LED starter mee bij elke LED TL buis. Deze dummy starter plaatst u in de plaats van de oude starter. Het voorschakelapparaat kunt u dan onaangetast in het armatuur laten zitten.

Armaturen waarvan u altijd de starter en het voorschakelapparaat (de ballast) dient te verwijderen:
- Dubbele of viervoudige TL armaturen
- Hoogfrequente (HF) TL armaturen

Traditioneel armatuur aansluiten

Instructievideo TL vervangen door LED.

Bekijk ook de instructievideo van onze LED experts waarin zij stap voor stap uitleggen hoe je een TL armatuur moet ombouwen om hem geschikt te maken voor LED.

Waarom uw TL buis vervangen door LED?

Hieronder hebben we de belangrijkste redenen om uw oude TL buizen te vervangen door LED op een rijtje gezet.

Grote besparing op energiekosten.

LED TL bespaart tot 65% op de energienota. LED staat natuurlijk bekend om haar duurzame karakter. Echter is bij LED TL sprake van een extra factor. Namelijk: het voorschakelapparaat (ballast) is niet nodig in de stroomcirkel. Door deze te verwijderen, wordt al tot 30% van de energie bespaard. Verderop in deze blog gaan we hier dieper op in.

Direct goed licht (geen opstarttijd).

Waar een spaarlamp eerst moet opwarmen voordat het vol licht geeft, geeft een LED TL buis direct 100% licht. In ruimten zoals een gang is het bijvoorbeeld zeer wenselijk dat het licht snel volledig aan gaat. Én omdat er geen opstarttijd nodig is, zijn de LED TL buizen vrijwel ongevoelig voor veelvuldig aan en uit schakelen.

Geen last van flikkering.

Een spaarlamp of traditionele TL buis gaat tientallen keren per seconde aan en weer uit. Denk aan oude TL buizen. Deze lampen zijn op het einde van de levensduur en flikkeren der mate erg, dat het met het blote oog waarneembaar is. Een LED TL lamp flikkert niet!

Uv-straling is niet van toepassing.

Een belangrijk ander voordeel is dat LED verlichting geen UV in het spectrum heeft. UV is ongezond en doet producten verkleuren. Daarnaast tast de UV straling van traditionele TL buizen de weekmakers in de kappen van het armatuur aan. Dit maakt dat de kappen snel vergelen. Zonde! Bij LED TL buizen is dit niet het geval!

Lange levensduur.

LED TL lampen hebben gemiddeld een veel langere levensduur dan traditionele TL buizen. LED TL bevat namelijk geen gloeidraad, hetgeen vaak stuk gaat bij halogeenverlichting. LED TL is daarom erg geschikt voor hoge ruimtes en openbare plekken. LED TL hoeft immers zeer lang niet vervangen te worden.

Een mogelijk nadeel van LED TL verlichting, en LED in het algemeen, is dat het product in het beginsel duurder is bij de aanschaf. Al zijn de prijzen de laatste jaren erg gedaald. Inmiddels is het dus nog maar een kleine investering. De besparing op de energiekosten is direct enorm!

Delen: