Kantoren, magazijnen, bedrijfspanden en werkplaatsen zijn plekken waar je de welbekende TL buizen vaak terugziet. Plekken waar mensen intensief aan het werk zijn. En waar dus ook lang en vaak het licht aan blijft. Op deze locaties wordt veel energie verbruikt als het gaat om stroom, maar ook (juist) menselijke energie. Goed en duurzaam licht is hier dus zeer belangrijk! LED TL zorgt voor zowel duurzame als positieve energie op de werkvloer. Waarom? Lees snel verder!

TL staat voor ‘Tube Luminescent’ ook wel lichtgevende buis. Google ‘TL verlichting’ en er ontpopt zich een uitgebreid scala aan verschillende soorten TL buizen. LED TL is voor veel mensen een nog onbekend begrip. Tijd om de voordelen van LED TL toe te lichten.

Voordelen van LED TL verlichting

Grote besparing op energiekosten

LED TL bespaart tot 65% op de energienota. LED staat natuurlijk bekend om haar duurzame karakter. Echter is bij LED TL sprake van een extra factor. Namelijk: het voorschakelapparaat (ballast) is niet nodig in de stroomcirkel. Door deze te verwijderen, wordt al tot 30% van de energie bespaard. Verderop in deze blog gaan we hier dieper op in.

Direct goed licht (geen opstarttijd)

Waar een spaarlamp eerst moet opwarmen voordat het vol licht geeft, geeft een LED TL buis direct 100% licht. In ruimten zoals een gang is het bijvoorbeeld zeer wenselijk dat het licht snel volledig aan gaat. Én omdat er geen opstarttijd nodig is, zijn de LED TL buizen vrijwel ongevoelig voor veelvuldig aan en uit schakelen.

Geen last van flikkering

Een spaarlamp of traditionele TL buis gaat tientallen keren per seconde aan en weer uit. Denk aan oude TL buizen. Deze lampen zijn op het einde van de levensduur en flikkeren der mate erg, dat het met het blote oog waarneembaar is. Een LED TL lamp flikkert niet!

Uv-straling is niet van toepassing

Een belangrijk ander voordeel is dat LED verlichting geen UV in het spectrum heeft. UV is ongezond en doet producten verkleuren. Daarnaast tast de UV straling van traditionele TL buizen de weekmakers in de kappen van het armatuur aan. Dit maakt dat de kappen snel vergelen. Zonde! Bij LED TL buizen is dit niet het geval!

Lange levensduur

LED TL lampen hebben gemiddeld een veel langere levensduur dan traditionele TL buizen. LED TL bevat namelijk geen gloeidraad, hetgeen vaak stuk gaat bij halogeenverlichting. LED TL is daarom erg geschikt voor hoge ruimtes en openbare plekken. LED TL hoeft immers zeer lang niet vervangen te worden.

Een mogelijk nadeel van LED TL verlichting, en LED in het algemeen, is dat het product in het beginsel duurder is bij de aanschaf. Echter, is het eerder een investering. De besparing op de energiekosten is enorm!

Aansluiten van LED TL verlichting

Maar hoe zit het met het plaatsen van de LED TL buizen? Dit is gelukkig heel eenvoudig. Twee elementen zijn hierbij belangrijk: de starter en het voorschakelapparaat (de ballast). Deze twee zijn vaak aanwezig bij halogeen (traditionele) TL verlichting, echter is dit bij LED TL niet nodig. LED TL kun je direct op 230V aansluiten. Dus door de starter en het voorschakelapparaat weg te laten, bespaar je juist nog meer stroom. Bij een conventioneel TL armatuur gebruiken de TL buizen namelijk niet alleen energie, maar ook het voorschakelapparaat (ballast) blijft energie verbruiken. Door deze te verwijderen of de bedrading van de ballast door te knippen, voorkom je dit.

Echter, bij LED TL geldt: de huidige starter en het voorschakelapparaat beide laten zitten óf allebei uit het armatuur verwijderen. Alleen de huidige starter of alleen het voorschakelapparaat laten zitten is dus niet van toepassing. Soms is het zo dat het niet mogelijk is om het voorschakelapparaat te verwijderen uit het armatuur. LedLampenDirect levert daarom een dummy LED starter mee, deze plaats je in de plaats van de oude starter. Het voorschakelapparaat kun je dan onaangetast in het armatuur laten.

Armaturen waarvan je altijd de starter en het voorschakelapparaat (de ballast) dient te verwijderen:

- Dubbele of viervoudige TL armaturen

- Hoogfrequente (HF) TL armaturen

uitleg aansluiten TL

 

Heb je na het lezen van deze blog vragen over LED TL verlichting? Bel 088 - 0100 400 of chat met een van onze LED experts via de website. Elke maandag t/m donderdag tussen 08.00u en 21.00u en vrijdag tussen 8.30u en 17.00u zitten zij voor je klaar om je te helpen. Mailen kan natuurlijk ook altijd: [email protected]Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs

Abonneer op onze nieuwsbrief