Elektriciteitsverbruik in Nederland blijft dalen

Het elektriciteitsverbruik in Nederland is in 2012 vrijwel alleen nog maar gedaald ten op zicht van diezelfde maanden in 2011. Er is een daling van ruim 1,5 procent geconstateerd door Tennet, een van de elektriciteitstransporteurs(netwerkbeheerder) uit Nederland. Hoe kunt u als consument nu ook bijdragen aan het verlagen van het elektriciteitsverbruik, oftewel hoe kunt u consuminderen?


Wat is consuminderen?

Consuminderen is het tegenovergestelde van het en maar kopen, kopen, kopen(en weggooien) van producten. Het is ontstaan aan het einde van de 20e eeuw. Steeds meer mensen werden zich bewust van de gevolgen voor bijvoorbeeld het milieu. Mede door de economische crisis kreeg het consuminderen meer aandacht en zagen mensen het als een goede manier van geld besparen.

Er zijn verschillende manieren om 'uzelf in te zetten voor een beter milieu' en mee te werken aan het verlagen van het elektriciteitsverbruik. Bijvoorbeeld door uw verwarming 1 graad lager dan normaal te zetten, u bespaard hiermee maar liefst 7% op uw energierekening(bron: Consumentenbond). Om het u nog gemakkelijker te maken hebben wij voor u een aantal tips om te  consuminderen en/of uw elektriciteitsverbruik te verlagen.


Woning:

– Ontlucht met regelmaat uw radiator en Cv-installatie;
– Sluit uw schoorsteen af om geen warmte te verliezen;
– Zorg ervoor dat uw muren en daken goed geïsoleerd zijn, om zo weinig mogelijk warmte te verliezen;
– Ventileer uw woning dagelijks 15 à 20 minuten, om zo vochtoverlast te voorkomen. Een droge woning is gemakkelijker te verwarmen dan een vochtige woning. (vergeet hierbij niet de thermostaat tijdelijk lager te zetten)


Verlichting:

– Verlicht alleen ruimtes wanneer het daadwerkelijk nodig is, dus geen ruimtes welke u niet gebruikt;
– Stap over op LED verlichting. Deze investering staat gelijk aan een energiebesparing van 85% in vergelijking met de klassieke gloeilamp. Ook gaat de led lamp nog eens 50 x langer mee.


Elektrische apparaten:

– Schakel uw pc, tv of ander apparaat altijd geheel uit als u het apparaat niet meer gebruikt. Het is een energiebesparing én u verminderd kans op brandgevaar.
– Laat geen opladers van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon, in het stopcontact zitten wanneer ze niet aangesloten zijn. Ze gebruiken namelijk continue stroom.

Deze tips kunnen u helpen bij het verlagen van het elektriciteitsverbruik. Het allerbelangrijkst is misschien nog wel uw bewustwording.