Voelen uw ogen vermoeid na een dag werken achter uw computer? Herkenbaar? Dan heeft u wellicht niet voldoende licht tijdens uw werk. Een goede mix  hebben tussen daglicht en kunstmatig licht is belangrijk. Heeft u weinig ramen dan kan dit een uitdaging zijn. Ook tijdens de winterdagen is het krijgen van voldoende daglicht een uitdaging. Maar wat is nu echt de invloed van licht op werkprestaties en wat kunt u eraan doen? Dat leggen onze LED experts uit in deze blog!

Ons bioritme en licht

Licht beïnvloedt ons bioritme. Veel of weinig licht beïnvloedt onze eetlust, stemming en alertheid. Werkt u veel binnen? Dan heeft de hoeveelheid licht ook invloed op uw werkprestatie. In veel licht zult u zich minder snel slaperig voelen en concentreert u zich beter. Belangrijk hierbij is de hoeveelheid daglicht. Heeft u weinig ramen in uw kantoor? Zorg er dan voor dat de lampen in het kantoor veel en genoeg licht geven.

 

De kleur van licht

Niet alleen de hoeveelheid licht heeft invloed op de werkprestatie, ook de kleur hiervan. Zo worden mensen bij warm licht slaperiger dan bij fel wit licht. Een verhoogde productiviteit zal optreden bij een lichtkleur vanaf 4000 Kelvin. Veel LED lampen zijn er in wit (4000K) maar ook in 6500 Kelvin. 6500K is gelijk aan daglicht wit. Wit fel licht is dus voor de productiviteit beter maar voor creativiteit is warmer licht weer beter. Een onderzoek wijst uit dat bij gedimd licht de creativiteit van mensen meer aangesproken wordt.

 

Knipperend licht

Ook knipperend licht kan de ogen vermoeid maken. Dit is met het blote oog niet goed zichtbaar maar heeft wel invloed op de concentratie. Veel lichtbronnen hebben een hele snelle knippering wat bijna niet zichtbaar is. Er zijn speciale LED lampen die dit niet hebben, bijvoorbeeld onze LED panelen. De ogen hoeven hierbij de knippering niet op te vangen, waardoor een vermoeid gevoel minder snel optreedt.

 

Welke LED verlichting past het beste

In het kantoor zien we het liefst een goede mix van daglicht en kunstmatig licht. Het kunstlicht kunnen we verdelen in verschillende soorten:

  • Basisverlichting – hierbij wordt de hele ruimte verlicht door bijvoorbeeld een plafonnière of LED paneel. Werkt u achter een computer? Zorg er dan voor dat de verlichting van schuin achter komt om schaduw op het beeldscherm te voorkomen.
  • Accentverlichting – geeft gericht licht, bijvoorbeeld een lampje op het bureau. Deze geeft veel schaduw en heeft een smalle lichtbundel. Geschikt voor bij het schrijven, knutselen en ander precisiewerk .
  • Sfeerverlichting – extra verlichting die de werkkamer mooier maakt, zoals een LED strip in de boekenkast.
  • Slimme verlichting – te bedienen met een app, afstandsbediening of voice control. Door de verschillende kleuren praktisch als werkverlichting en tegelijkertijd als sfeermaker.

Tips

  • Te veel daglicht kan hinderlijk zijn, u gaat met de ogen knijpen. Zorg er daarom voor dat het licht minder hinderlijk is door zonwering aan te brengen.
  • Het beste is als daglicht haaks op het beeldscherm van de computer staat om zo verblinding en schaduw tegen te gaan.
  • Naast goede verlichting helpt frisse lucht en beweging ook om de concentratie vast te houden.