Eerste hulp bij het dimmen van LED verlichting 

Hoe voorkomt u knipperende verlichting of een laag dimbereik? Door een goede installatie van uw dimmer. Onze LED experts krijgen dagelijks vragen over hoe men het beste LED verlichting kan dimmen. Bij een onjuiste installatie en combinatie (van dimmer, transformator en lampen) kunnen er problemen optreden. Maar hoe kunnen we dat voorkomen? Dat leest u in deze blog van onze LED experts! 

 

Welke LED lampen zijn dimbaar? 

Niet alle LED lampen zijn dimbaar. Op de verpakking van de dimbare LED lamp wordt dit specifiek aangegeven. Dat kan met: “dimbaar”, “dimmable” of met een symbool. 

Hoe kan ik LED verlichting dimmen?
Dimbare LED lampen zijn te dimmen met een: 

 • LED inbouwdimmer 
 • Radiografische afstandsbediening 
 • Snoerdimmer 
 • Draadloze wandschakelaar 
 • Pulsschakelaar

Bij al onze dimbare lampen vindt u onze geadviseerde LED verlichting dimcombinaties. Deze combinatie bestaat uit de lampen, transformator (indien van toepassing) en dimmer. Zo weet u meteen dat u de juiste dimmer voor LED verlichting in huis haalt.  

 

Wat heb ik nodig voor het aansluiten van dimbare LED verlichting?

Voor het aansluiten van de dimmer zijn er een aantal basis benodigdheden:

 • LED dimmer
 • Dimbare LED lampen
 • Schroevendraaier, klein en platte kop
 • Transformator (indien van toepassing)

 

Wat is een potmeter?

Een potmeter wordt ook wel potentiometer genoemd. Deze potmeter regelt de uitgangsspanning van de dimmer naar de LED verlichting. Als u de meter af gaat stellen op minimaal, brandt de LED lamp zacht. Door deze afstelmogelijkheid is het ook mogelijk om flikkerende lampen stabiel te laten branden. Hoe u de potmeter afstelt is verschillend per LED dimmer. Bekijk hiervoor de bijgeleverde handleiding.

Potmeter

 

Wanneer heb ik een trafo/ driver nodig?

U heeft een transformator nodig  als de LED lamp niet op 230V, netstroom werkt. Kijk daarom altijd goed naar de technische gegevens welke ingangsspanning de LED verlichting nodig heeft. Meestal is dit 12V of 24V. Bij LED inbouwspots is dit anders. Deze werken namelijk op een mA i.p.v. een Voltage. Een trafo heeft een uitgangsspanning en een driver een uitgangsstroom. Daarom hebben deze inbouwspots een driver nodig en niet een transformator. Daarnaast is het bij een Voltage belangrijk om te weten of de LED lamp constante spanning (DC) of wisselspanning (AC) werkt. Dit staat bij de technische gegevens aangegeven, hier past u de soort trafo op aan. 

 

Welk trafo heeft u nodig?  12V/ 24V dimmen met dimbare trafo 

Heeft u LED lampen op 12V/ 24V en wilt u deze met een inbouw-muurdimmer gaan dimmen? Let dan goed op de transformator, ook wel trafo genoemd, die u aanschaft. Een transformator kan namelijk invloed hebben op het dimbereik en eventuele flikkeringen/ trillingen. Het is belangrijk om de juiste combinatie te bestellen, maar hoe vindt u die? Onze LED experts hebben alle mogelijke trafo’s en dimmers met de lampen getest. Op basis hiervan stellen zij een dimadvies op. Dit advies wordt altijd vermeld op de productpagina van de LED lampen. Zo heeft u in een paar klikken de juiste dimcombinatie in huis en kunt u meteen aan de slag.  

 

Hoe sluit ik dimbare LED verlichting aan?

Dimbare LED verlichting aansluiten is makkelijker dan u denkt! De basisstappen voor het aansluiten van een inbouw 230V muurdimmer volgens onze LED experts:

 1. Zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is
 2. Sluit de dimmer aan volgens de handleiding
 3. Plaats de LED verlichting in het armatuur en sluit de dimmer hierop aan. Indien van toepassing sluit u de dimmer aan op de trafo en vervolgens de trafo weer op de lampen
 4. Schakel de stroom in en stel de potmeter af volgens de handleiding
 5. Bevestig het afdekraam op de dimmer

 

Waarom flikkert een LED lamp? 

Als uw LED lamp flikkert of knippert kan dit een aantal oorzaken hebben. Bekijk eerst  of de lamp wel dimbaar is. Als dit namelijk niet zo is, krijgen de lampen te weinig voeding en gaan ze knipperen. Is de lamp wel dimbaar? Dan kan het zijn dat u de LED lamp op een oude halogeendimmer wilt dimmen. Deze technieken werken helaas niet goed samen, waardoor het licht flikkert.  Als u wel een LED dimmer heeft kunt u de instellingen van de dimmer veranderen door aan de potmeter te draaien. Deze potmeter kunt u instellen zodat de lampen stabiel blijven branden.

Welk trafo heeft u nodig?  12V/ 24V dimmen met dimbare trafo 

Heeft u lampen op 12V/ 24V? Dan kan het zijn dat door de minimale belasting van een halogeentrafo de lampen gaan knipperen. LED verlichting verbruikt namelijk veel minder wattage dan halogeen en andere traditionele verlichting. Het totale LED wattage komt dan onder de minimale belasting van de trafo. Het is dan verstandig om deze trafo te vervangen voor een LED trafo zonder minimale belasting.  Zoals onze LED trafo’s van YPHIX.

 

Wat is het verschil tussen primair en secundair dimmen? 

Primair dimmen houdt in dat de LED lampen worden gedimd voor de trafo. Hierbij heeft u een dimbare trafo nodig. Bij secundair dimmen worden de lampen na de trafo gedimd. De trafo hoeft hierbij dus niet dimbaar te zijn. Vaak wordt 12V/ 24V LED verlichting secundair gedimd en wordt deze dimmer bediend met een radiografische afstandsbediening. Primair dimmen kan met 230V verlichting in combinatie met een LED inbouw muurdimmer.

 

Hoeveel lampen kan ik op een dimmer aansluiten?

Hoeveel lampen u op een dimmer kunt plaatsen, hangt af van het type, het wattage en de powerfactor van de LED lamp.  Lees bij de productbeschrijving van onze lampen het maximale aantal stuks dat u kunt aansluiten op de door ons aanbevolen dimmer. Deze dimmer staat bij de verwante producten vermeld. Wij testen de belasting die onze lichtbronnen op de dimmers uitvoeren en meten exact  hoeveel lampen er op de aanbevolen dimmer kunnen worden aangesloten.  

 

Ik heb nog een dimmer in huis, kan ik die gebruiken?  

U kunt altijd testen of de dimmer het gewenste dimbereik geeft, zonder flikkeringen. Werkt het? Fijn! Zo niet, dan kunt u op de productpagina de door onze LED experts aangeraden dimmer aanschaffen. 

Is deze dimmer geschikt voor elders gekochte lampen?  

Heeft u een LED lamp van een andere leverancier? Informeer dan eerst of deze dimmer geschikt is voor uw LED lamp en naar de powerfactor van de lamp. Indien de powerfactor (hoeveel stroom de LED lamp daadwerkelijk verbruikt) niet bekend is, handhaaf dan de volgende vuistregel: belast de dimmer tot maximaal 30 tot 35% van de maximale belasting bij toepassing van 230V LED lampen. In de meeste gevallen staat de middels deze berekening verkregen maximale belasting met LED lampen op de dimmer vermeld. Bij een dimmer die met gloeilampen of halogeen maximaal tot 100W belast kan worden, geldt bijvoorbeeld een belasting met LED lampen, met onbekende powerfactor, van maximaal 35W. 

 

Tip van onze LED experts: vindt u het lastig om de juiste dimcombinatie te vinden? Bij elke dimbare LED lamp hebben wij de juiste combinatie voor u vermeld op de productpagina. Zo heeft u direct het juiste in huis en kunt u meteen aan de slag!

 

Bij LedLampenDirect kunt u natuurlijk terecht voor  dimbare ledverlichting. Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over het dimmen van LED verlichting? Onze LED experts staan voor u klaar! U kunt ze bereiken via telefoon, mail of chat.