NEMO

Sinds 2010 is NEMO een officieel museum met een historische collectie. De erfgoed collectie bestaat dan ook uit meer dan 17.000 voorwerpen op het gebied van onder andere techniek in en rond het huis, energieopwekking en –opslag, installatietechniek en verlichting. In de nieuwe tentoonstelling zie je een aantal lampen uit de mooie en zeer bijzondere collectie elektrische lampen.


Smart Technology

Sinds september 2012 geldt er een Europees verbod op de handel in gloeilampen en zal iedereen zijn huis verlichten met lichtbronnen als LED. De nieuwe tentoonstelling van NEMO Amsterdam is daarom wel heel bijzonder. De innovatiezaal van NEMO toont duurzame technologie/clean tech waar de aandacht ligt op Smart Light, Smart Transport & Smart Electricity. Deze expositie zet LED in de spotlight en laat zien dat we het “nieuwe lichttijdperk” in gaan. Vanaf 27 november kun je van alles te weten komen over allerlei toepassingen van Led-licht: van LED in de mode tot LED in het ziekenhuis. Daarnaast gaat de tentoonstelling over de toekomstige mogelijkheden van deze relatief nieuwe lichtvorm.


Licht-jurk

Tijdens museumnacht is hij al gedragen door presentatrice Sylvana Simons, de lichtgevende jurk ontworpen door Leon Klaassen Bos. Deze jurk is speciaal voor de nieuwe tentoonstelling van NEMO ontworpen. Hij zit vol met kleine LED lampjes die de jurk van een regenboom tot een vlammenzee kan laten oplichten. Tijdens de tentoonstelling is nog een 3-tal andere jurken met verlichting te zien. Een van de jurken is gedragen door niemand minder dan Lady Gaga en een andere is speciaal door Philips ontworpen voor Fergie, de zangeres van de Black Eyed Peas.


Toekomst

De mogelijkheden voor de toekomst zijn haast oneindig omdat LED lichtjes heel klein gemaakt kunnen worden. De LED technologie past goed in een duurzame omgeving, ze verbruiken minder en gaan langer mee. Een LED lamp kan het tot wel 25 jaar volhouden, waar een gloeilamp het meestal na een jaar al begeeft. Daarbij verbruikt een LED lampje maar 12% van de elektriciteit die een gloeilamp normaal nodig zou hebben om licht te geven.


Wat is er nog meer te zien?

Naast het toepassen van licht binnen de mode kun je bij NEMO ook terecht voor diverse andere doeleinden waarbij licht wordt ingezet. Zo is er te zien hoe licht gebruikt wordt bij het behandelen van geelzucht bij baby's en hoe bijvoorbeeld LED lampen kinderen in derdewereldlanden kan helpen met het studeren. Ook laten ze zien wat LI-FI inhoud en hoe het werkt, dit is een soort draadloos internet van lichtgolven. Ook is er  de mogelijkheid om uit te vinden of je een ochtend of avond mens bent, dit is goed om te weten voor het installeren van LED badkamer verlichting. Al met al is deze tentoonstelling een mooie gelegenheid voor een kijkje in onze toekomst en de ontwikkelingen op het gebied van LED.