LED strips zijn toepasbaar in allerlei situaties. Je creëert met een strip heel eenvoudig een sfeervolle omgeving, maar waar moet je op letten als je een LED strip wilt kopen? De LED experts van LedLampenDirect helpen je met deze tips alvast op weg!

12 of 24 Volt LED strip?

Wanneer kies je 12 Volt en wanneer voor 24 Volt? Belangrijk bij het kiezen van het voltage, is de functie van de strip. Want: hoe hoger het voltage, hoe sterker het licht. Opzoek naar indirecte verlichting en gebruik je de strip om sfeer te creëren? Dan is 12V voldoende, 12V geeft minder Lumen (licht) dan 24V. 24V geeft dus logischerwijs meer en sterker licht en kan in sommige gevallen zelfs toegepast worden als hoofdverlichting. Vervolgens kies je het aantal LED’s op de rol: 150, 300, 600 of 900. Hier geldt dat meer LED’s per meter, meer lumen en een egalere lichtlijn geeft.

Je kunt niet zonder een transformator

Zonder een transformator is het onmogelijk om de strip aan te sluiten. Belangrijk is om van te voren te berekenen welke transformator je nodig hebt. Doe dit door het wattage per meter te vermenigvuldigen met het aantal meters dat je wilt aansluiten. Tel daar 20% bij op en rond het af naar boven. Belast de trafo altijd tot maximaal 80% van het maximale vermogen. Zo ben je zeker van een lange levensduur van de LED strip. Wil je meer dan 6 meter aansluiten met een 12V LED strip? Of meer dan 12 meter met een 24V LED strip? Dan kan er mogelijk spanningsval optreden. Hierdoor kan het voorkomen dat het begin van de strip feller brandt dan het einde van de LED strip. Om dit te voorkomen kun je de strips parallel op de trafo aansluiten, voeden vanaf 2 kanten of de trafo in het midden leggen. Iedere situatie is echter anders. Neem bij twijfel daarom altijd contact op met een van onze LED specialisten.

Hoe bevestig je de LED strip?

De LED strips hebben een stevige plakrand aan de achterzijde. Zo kun je heel eenvoudig de strip monteren op ieder gewenst oppervlak. Om de warmte goed te geleiden, zeker bij 24V, is het aan te raden om de strip in een aluminium profiel te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de gegenereerde warmte goed afgevoerd kan worden. LED is slecht bestand tegen warmte. Een te warme omgeving verkort de levensduur van de LED strip. En dit wil je natuurlijk voorkomen!
Plaats op het profiel een afdekkap naar keuze om de LED’s te beschermen tegen vuil en om de producten makkelijk schoon te kunnen maken. De afdekkappen zijn verkrijgbaar in 3 verschillende varianten, waarbij de melkwitte variant de lichtlijn het meest diffuus maakt.

De dimopties met een LED dimmer

Alle YPHIX strips zijn dimbaar, ideaal! Er zijn dan ook verschillende opties. Om te dimmen met een muurdimmer heb je een dimbare LED transformator nodig. Geen plek in de muur voor een dimmer? Geen probleem! Met de YPHIX radiografische afstandsbediening en controller kun je zeer eenvoudig en draadloos dimmen en schakelen. Met de speciale RGB(W) dimmer en afstandsbediening kun je oneindig veel kleurencombinaties kiezen voor de RGB(W) LED strips. Kies je voor het bedienen met een afstandsbediening? Dan heb je een niet dimbare transformator nodig om jouw LED strip mooi te kunnen dimmen. Verwarrend? Op de productpagina van de strips vindt je meer informatie over het dimmen van de strips. En wij staan altijd voor je klaar met ons team om je te helpen bij het maken van je keuze.

Heb je meer vragen of advies nodig over LED strips? De LedLampenDirect LED experts staan op ma-do tussen 8:00 en 21:00 uur en vr tussen 8.30 en 17.00 uur voor je klaar. Bel, chat of mail dus gerust!


Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief