De basis van een lichtplan

Verlichting kan de sfeer in huis maken of breken, denk maar eens aan een restaurant dat té fel of een werkplek dat té zwak verlicht is. Maar verlichting heeft naast de esthetische, ook een praktische functie. Om in huis de ideale verlichting te realiseren kan het ontwikkelen van een lichtplan een uitkomst zijn. Voor het ontwikkelen van een lichtplan moeten eerst de basisprincipes en aandachtspunten per ruimte bekend zijn, onze LED experts leggen dit in een reeks blogs aan u uit waarbij we het laatste artikel wijden aan het ontwikkelen van een lichtplan. In dit eerste blogartikel starten we met de 4 typen verlichting die binnen de interieurarchitectuur aangehouden worden.


4 soorten verlichting

Licht heeft diverse doeleinden en in de diverse, vaak multifunctionele ruimtes is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan verlichting. Het is dan ook van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende typen verlichting, dit zijn er 4 in totaal:


Algemene verlichting

Dit wordt ook wel de basis verlichting genoemd. Het doel van dit type verlichting is te zorgen dat er voldoende licht in de ruimte komt waardoor de kamer egaal en diffuus verlicht wordt. Dit komt het meest overeen met daglicht wat voor meer rust aan de ogen zorgt, dit licht zal zo min mogelijk schaduwwerking veroorzaken. Bij uplighters schijnen lampen naar het plafond. Het indirecte licht en de weerkaatsing op het plafond maakt dat de ruimte meer diffuus verlicht is.


Werkverlichting

Ook wel functionele verlichting genoemd, dit is gericht licht dat wordt gezien als aanvulling op de basis verlichting. Denk hierbij aan een leeslamp naast uw fauteuil of de spotjes boven het aanrecht in de keuken. Dit type verlichting wordt op verschillende momenten van de dag gebruikt en daarom is het praktisch wanneer deze lampen dimbaar zijn. Belangrijk is dat je niet in de (felle) lichtbron kan kijken en dat er geen schaduwwerking op het werkblad treedt.


Accentverlichting

Dit type verlichting is ervoor om een object of plek uit te lichten en daar de aandacht op te vestigen om zo kleuren beter uit te laten komen, denk hierbij aan uitlichten van een schilderij of beeldhouwwerk. Een van de meeste gebruikte armaturen voor accentverlichting zijn de spots. Spots kunnen worden ingebouwd, opgebouwd of aan een rails worden bevestigen, bij spots aan een rails is de richting van de lichtbundel handmatig bij te stellen.


Decoratieve verlichting 

Beter bekend als sfeerverlichting. Hierbij staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het gaat bij dit type verlichting niet meer om het verlichten van de ruimte maar om het uiterlijk van de lamp. Veel van deze lampen hebben dan ook een lagere lichtopbrengst en worden gezien als de eyecatchers van de ruimte. Onder decoratieve verlichting vallen ook kaarsen en haardvuur.

Nu we de basisprincipes van verlichting hebben besproken gaan we door met verlichting gespecificeerd per ruimte. Iedere ruimte heeft zijn eigen doeleinden, daarom bekijken we per ruimte naar de bijpassende verlichting. De eerste ruimte die we gaan behandelen is de woonkamer.

De GU10 is zeer geschikt als werk- en accentverlichting. Deze is veilig online te bestellen bij LedLampenDirect, uw online LED speciaalzaak. Lees hier verder over een lichtplan voor de woonkamer.

Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief