Licht in de woonkamer

In de vorige blog 'lichtplan de basis' hebben onze LED experts de basisbeginselen besproken die noodzakelijk zijn voor het ontwikkelen van een lichtplan. In dit deel geven we advies en tips over het verlichten van de woonkamer.

Multifunctioneel

De woonkamer is een multifunctionele ruimte, we kijken er tv, lezen er boeken of ontvangen vrienden en familie. Door verlichting op verschillende manieren in te zetten kan voor iedere functie de juiste sfeer gecreëerd worden. Het is daarom belangrijk om te weten wat de verschillende lichttypes doen met de ruimte en hoe deze optimaal ingezet kunnen worden.

Optisch bedrog

Afhankelijk van het doel kies je voor plafond of staande lampen. Wil je het plafond van de woonkamer lager doen lijken, kies dan voor een lamp aan het plafond. Is je plafond juist aan de lage kant, dan kun je overwegen om voor staande verlichting te kiezen om zo de illusie van een hoger plafond te creëren. Belangrijk bij staande lampen is dat de lichtbundel richting het plafond gaat en daarnaast dat de lichtbundel de breedte in gaat, dit om zo een groot mogelijk deel van het plafond te kunnen verlichten. Het is aan te raden om op de basisverlichting een dimmer te installeren waardoor je de lichtsterkte kunt aanpassen op ieder moment van de dag.

Armaturen

Er zijn diverse armaturen verkrijgbaar, let hierbij op het doel van de verlichting voordat je een keuze maakt. Een armatuur met kap zorgt dat de felheid van een lichtbundel afneemt en dat deze ook minder ver zal spreiden. Een voordeel van een lampenkap is dat de lichtbundels in directe banen geleidt kunnen worden waardoor, mits goed geplaatst, een gelijkmatige verdeling van licht zal ontstaan. Bij het creëren van een leeshoek in de woonkamer dient de lamp aan bepaalde voorwaarden te voldoen, genoeg felheid, dimbaar en gericht licht wat eventueel in de gewenste richting te draaien is.

Meer sfeer

Nu wil je uiteraard ook meer sfeer in huis, dit kan worden bereikt door meer beperkte lichtbronnen in te zetten. Een voorbeeld hiervan is een spot die je op een schilderij aan de wand laten schijnen of een vloerlamp die een mooie plant verlicht, door te spelen met licht en objecten kun je speelse schaduweffecten creëren waardoor meer sfeer ontstaat. Door kaarsen als decoratie en alternatieve lichtbronnen aan het interieur toe te voegen breng je meer intimiteit in de woonkamer, hetzelfde geldt voor een open haard.

Met LED verlichting kun je alle kanten op, er is voor iedere situatie wel een geschikte lamp te vinden. Bij ons kun je dan ook goed terecht voor uw woonkamerverlichting, er is een ruim assortiment in spots, dimbare lampen, speciale vormen en diverse toebehoren. Lees hier verder over een lichtplan voor de badkamer.Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief