LED in de badkamer

In deel 1 (de basis van een lichtplan) hebben onze LED experts de basis uitgelegd. Noodzakelijk voor het ontwikkelen van een lichtplan. In deel 2 (lichtplan woonkamer) hebben we het gehad over de woonkamer, welke elementen daarbij komen kijken en waar rekening mee gehouden dient te worden. In dit deel bespreken we

Badkamerverlichting

Bij badkamerverlichting staan 2 lichtvormen centraal, de algemene verlichting en de gerichte verlichting. Deze 2 lichtvormen bespreken we samen met de veiligheidsaspecten waar rekening mee gehouden dient te worden.

Algemene lichtvorm: Denk hierbij aan een goede plafondlamp of inbouwspots. Het is van belang dat deze verlichting de gehele ruimte verlicht zonder dat er extra lampen aan toegevoegd hoeven te worden. Dimbare verlichting is ook zeer geschikt zodat de badkamer ook een relax ruimte kan worden, immers bij het liggen in bad kan fel licht hinderlijk zijn.


Gerichte lichtvorm: Reinigen, scheren of make-up opdoen vraagt om gerichte verlichting. Denk aan verlichting aan weerszijde van de spiegel, zo wordt het gezicht goed belicht en worden schaduwen die het zicht belemmeren voorkomen. De verlichting mag in ieder geval niet rechtstreeks op de spiegel vallen, dit veroorzaakt weerkaatsing waardoor de ruimte onrustig kan worden en het zicht belemmerd raakt.

Zorg bij het monteren en installeren van de verlichting dat de gerichte verlichting een aparte schakelaar heeft, dit maakt het mogelijk om de verlichting in te schakelen, enkel wanneer het nodig is en zo en bespaar je energie.

Veiligheid

Bij badkamerverlichting is het zeer belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Dit komt door de hoge luchtvochtigheid in de ruimte. Lampen/spots of armaturen dienen tot op zekere hoogte waterdicht te zijn, de waarde die dit waterdichtheid aangeeft is de IP-waarde:

- IP20: Middelgrote voorwerpen en drupdicht type 1 – geen schade indien onderhevig aan verticale druppels.
- IP44: Spitse voorwerpen en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
- IP54: Stofbescherming en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
- IP65: Stofvrij en sproeidicht – geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.

Hoe hoger de IP hoe hoger de bescherming, dus voor verlichting die je in de douche wilt plaatsen is een zeer hoge IP-waarde noodzakelijk. En de minimale IP-waarde in de badkamer dient in ieder geval IP44 te zijn. Lees in deze blog nog meer over IP waardes en de toepassing hiervan in de badkamer.

Bij LedLampenDIrect kunt u terecht voor badkamerverlichting met een zelf voor IP-waarde tot wel 68! Deze lichtbronnen (de LED strips) kun je naast de badkamer ook voor in de tuin of de vijver gebruiken.

Volgende week bespreken we de verlichting op de slaapkamer. We geven je ook dan weer veel tips waar rekening mee gehouden dient te worden bij het aanleggen en het maken van de juiste keuzes. Lees hier verder over een lichtplan voor de slaapkamer.Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief