LED in de slaapkamer

In de voorgaande delen hebben onze LED experts toegelicht wat de basisprincipes zijn voor verlichting. Tevens hebben we tips gegeven met betrekking tot verlichting voor de woonkamer en badkamer. In dit deel gaan we je voorzien van handige tips voor het kiezen van de juiste slaapkamerverlichting.


Slaapkamerverlichting

Bij verlichting voor de slaapkamer moet je letten op de verschillende doeleinde die een slaapkamer heeft, er wordt uiteraard niet alleen geslapen. Zo kies je in deze kamer ook je kleding uit in de kledingkast en soms lees je een boek vanuit bed, hiervoor zijn de juiste vormen van verlichting noodzakelijk:

Basisverlichting: Dit is de hoofdverlichting op de slaapkamer en moet de gehele kamer van helder licht kunnen voorzien, deze kan dan ook het beste aan het plafond bevestigd worden. Het is wenselijk om hier een dimmer op te installeren zodat er een meer ontspannen sfeer gecreëerd kan worden. Zorg er tevens voor dat er een aan/uit schakelaar bij het bed is, dit voor het gebruikersgemak.

Gerichte verlichting: Onder deze vorm van verlichting valt ook de leesverlichting, het licht heeft een duidelijk doel. Daarnaast kan het plaatsen van spots bij de kledingkast een goede uitkomst zijn, zo schijnt er direct licht in de kast zonder storing van teveel schaduw.


Kiezen van een leeslamp

Bij het kiezen van een leeslamp dient met een aantal dingen rekening gehouden te worden. Enkel de basisverlichting, in dit geval aan het plafond, is niet geschikt als leesverlichting. De basisverlichting geeft te fel licht en met gebruik van een dimmer veroorzaakt deze teveel schaduw waardoor er niet voldoende rust is. Er zijn vele prachtige en bijzondere armaturen voor naast het bed, de ideale locatie voor leesverlichting, die ook zo hun nadelen kunnen hebben:

Lampenkap: Armaturen met een gedecoreerde kap zorgen voor teveel schaduwwerking waardoor het schaduwspel onrust kan veroorzaken wat een nadelig effect kan hebben op een goede nachtrust. Daarnaast maakt deze het lezen lastiger en gaat de voorkeur uit naar een egale kap.

Scharnier lampen: Armaturen die aan een hoofdeinde bevestigd kunnen worden geven een gerichte lichtbundel, dit is ideaal als gerichte verlichting en dus ook als leeslamp. Echter het nadeel ervan is dat ze een industriële uitstraling hebben en vaak worden geassocieerd met een werkplek op kantoor.

Hanglampen: Wat tegenwoordig een trend is zijn hanglampen naast het bed. Deze worden boven het nachtkastje opgehangen en voorzien van een dimmer. Dit zorgt voor de gewenste hoeveelheid verlichting en draagt bij aan de esthetische waarde van een lamp.

Voor de aanschaf van de juiste LED verlichting bent u bij LedLampenDIrect aan het juiste adres. Wij geven u graag extra advies over welke LED lamp er geschikt is in welke situatie en voor welke armaturen de lampen geschikt zijn. Lees hier verder over een lichtplan voor de keuken.

Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief