Direct aan de slag!

Onze LED experts hebben nu alle kamers behandeld en daarom is het nu tijd voor het "echte werk", het ontwikkelen van een lichtplan. Een lichtplan ontwikkel je om duidelijk in kaart te brengen welke verlichting en de daarbij horende aansluitpunten je nodig hebt per ruimte.

Materialen

Voor het ontwikkelen heb je een aantal materialen nodig, denk hierbij aan het volgende:

- A3 wit vel papier
- Transparant (overtrek)papier
- Potloden
- Slijper
- Liniaal
- Gummetje
- Kleurpotloden/stiften (eventueel).

Het transparante papier geeft je de mogelijkheid om met meerdere lagen te werken waardoor je eenvoudig meerdere lichtplannen kunt maken en uiteindelijk de meest geschikte daaruit kunt kiezen.

Voorbereiding

Neem als eerste de maten op van de kamers die je in je plan wilt verwerken en bereken daar een schaalafmeting voor uit zodat de plattegrond wel op het A3 papier past. Teken vervolgens de ruimtes een voor een op het A3 vel, houd daarbij rekening met deuren door deze blanco te laten en maak de lijnen van de vaste muren eventueel wat dikker met behulp van een stift. Teken er vervolgens de meubels en aansluitpunten in. Let er wel op dat je onderscheid maakt tussen de verschillende aansluitpunten, geef bijvoorbeeld de aansluiting op het plafond een ander symbool als de aansluiting van een wandcontactdoos. Tevens kun je ervoor kiezen om de meubels in te kleuren zodat deze goed zichtbaar zijn door de lagen die je er nog overheen gaat leggen.

Verlichting

Nu de plattegrond klaar is gaan we starten met de lagen, dit is waar je de verlichting op gaat tekenen. Pak een stuk transparant papier of knip dit op maat zodat je de ruimte waar je aan wilt werken volledig kunt bedekken. Teken de muren en aansluitingen, de meubels zijn niet nodig omdat deze al goed zichtbaar zijn dankzij het inkleuren. Hou in gedachte welke ruimte welke functie heeft, denk hierbij terug aan de vorige blogs van deze lichtplan serie. Teken nu op het transparante papier waar je de lampen wilt hebben, wissel af met kleuren en symbolen zodat ieder type verlichting zijn eigen kleur en/of symbool heeft en teken er bij lampen met een dimmer bijvoorbeeld een rondje omheen als aanduiding. Wanneer de eerste laag klaar is kun je starten met een nieuwe laag. Leg wederom een transparant vel over de plattegrond op A3 en herhaal de zelfde stappen als de eerste laag die je hebt gemaakt, echter teken hier de lampen in op andere locaties. Door de lampen in te tekenen op telkens verschillende posities kun je spelen met de verlichting in je interieur, zo kom je uiteindelijk vanzelf bij wat voor jou de beste oplossing is.

Concreet plan

Wanneer je voldoende getest hebt en een uiteindelijke keuze hebt weten te maken, kun je eindelijk beginnen met de aanschaf van de juiste armaturen en lampen. Let er wel op dat de armaturen wel geschikt zijn voor het type lamp die je wilt toepassen. Na afloop gooi je de plattegronden natuurlijk niet weg, deze hangen prachtig aan de muur ingelijst en je kunt ze in de toekomst nog eens gebruiken wanneer je de beslissing neemt om met meubels te schuiven.

Heb je na het lezen van de blogs nog vragen over het toepassen van LED verlichting in een ruimte? Neem dan gerust contact op met onze LED experts. Wij helpen u graag. Bel, mail of chat op maandag t/m donderdag tussen 8.00 uur - 21.00 uur en op vrijdag tussen 8.30 uur en 17.00 uur. 


Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief