Voortouw

Empire State Building nam vorige week het voortouw, welke gebouwen worden de komende periode nog meer voorzien van LED verlichting? München neemt als eerste het voorbeeld door het ADAC gebouw volledig te voorzien in de LED technologie en nieuwste armaturen.

Gedurfde architectuur

Het ontwerp van het ADAC gebouw komt bij het bekende architectenbureau Sauerbruch Hutton uit Berlijn vandaan. Het gebouw heeft ruimte voor zo'n 2500 werkplekken verdeeld over 130.000 m2. Naast de gedurfde architectuur is het pand ook nog eens zo opgetrokken dat het niet alleen bijzonder modern is, maar ook zeer energiezuinig.

3700 ledlampen

Het gebouw bestaat uit een gedeelte laagbouw en een gecentraliseerd flatgebouw en het kantoor wordt nu verlicht door 3700 ledlampen die de architecturale vakmanschap extra benadrukken. Door de 2 onafhankelijke lichtvoorzieningen kan de gebruiker de verhouding tussen direct en indirect licht afzonderlijk instellen die hij of zij prettig vindt. Een constant lichtniveau kan bereikt worden door de daglichtsensor die continu het omgevingslicht meet, hierdoor wordt automatisch geregeld dat de optimale lichthoeveelheid de werkplek bereikt. Tevens wordt er door een aanwezigheidssensor de verlichting uitgeschakeld wanneer de gebruiker de werkplek verlaat, wanneer de gebruiker terug komt gaat het licht weer aan met dezelfde helderheid.

Stadsverlichting

De ledlampen zijn ook door het facilitair management regelbaar zodat er altijd een basis verlichting aan kan zijn, dit regelen vindt plaatst op een centraal punt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de enorme gevels verlicht zijn, dit zorgt voor een spectaculair straatbeeld en aantrekkelijk stadslandschap.

Verlichtingscomfort

Meer dan 2700 staande ledlampen verlichten de kantoorruimten, maar deze zijn alleen allemaal verlicht als iedere gebruiker op zijn of haar werkplek zit. Door het regulieren van de verlichting, het individueel instellen en de neutrale kleur is een nieuw verlichtingscomfort bereikt op het gebied van efficiëntie. Daarnaast hebben ze het gebouw voorzien in ledhanglampen die de algemene ruimten moeten verlichten en ledplafondlampen om de toiletten te verlichten.

Besparing

Zoals ook de Empire State Building over gestapt is op ledlampen om energie zuiniger te zijn, was dit ook de achterliggende gedachte bij het ontwerp voor het ADAC gebouw in München. De ledlampen zijn geperfectioneerd op het gebied van energieverbruik. Er hoeft door het facilitair management niet extra geïnvesteerd te worden in het vervangen van de verlichting, deze hebben een levensduur van ongeveer 50.000 uren. Daarnaast wordt er flink bespaart op de energie rekening.