Goed nieuws: steeds meer LED in Nederland

Dat LED beter is voor het milieu dat weet u als consument natuurlijk allang, maar ook steeds meer gemeenten binnen Nederland zien nu het nut van LED in. Noordwijk, Hilversum en IJmuiden zijn al bezig om delen van hun gemeente te voorzien in deze wonderbaarlijke manier van verlichten. Het is een kostbare investering maar op de lange termijn levert dit veel voordelen op want gebruik van LED verlichting betekend 75 tot 90 procent minder licht energieverbruik. Dat dit energieverbruik beter is voor het milieu en de portemonnee mag duidelijk zijn!

Maar waarom zou je als gemeente switchen?

LED verlichting is zeer helder en daarom geeft het meer licht af, dit is voor de gemeenten een uitkomst wanneer het gaat om toezicht houden. Met de “normale” verlichting hebben de diverse toezichthoudende camera's, waar de meeste gemeenten gebruik van maken, problemen met de kwaliteit van het beeld. Om kleuren te onderscheiden in het donker is verlichting nodig, de gebruikelijke verlichting laat daarom hier en daar steekjes vallen. LED verlichting biedt hier de uitkomst, met het heldere licht zijn de kleuren op beeld beter te zien en dit zorgt voor een betere toezicht. En betere toezicht wil zeggen dat de straten veiliger worden, dit wil toch iedereen?

Bijdrage van LED aan goede waarneming

Zoals hiervoor aangegeven is licht noodzakelijk om te kunnen zien en om kleuren te kunnen onderscheiden. Om te kunnen waarnemen moet er licht vanaf een voorwerp of omgeving onze ogen bereiken. Het voorwerp, of in deze gevallen de omgeving, moet licht uitzenden en hiervoor moet licht weerkaatsen. Indien er weinig licht aanwezig is zal er ook weinig licht weerkaatst worden en hierdoor lijken de kleuren en omgeving donker of zwart. LED verlichting is zo ontwikkeld dat het een grotere lichtintensiteit bereikt. Een grotere lichtintensiteit houdt in dat er een zeer hoge helderheid is en dat het licht veel verder reikt dan bij “normale” lampen. Dit grotere bereik heeft als voordeel dat kleuren en vooral ook je omgevibg veel beter zichtbaar zijn, zowel met het oog als op camera.

Waarom is heel Nederland dan nog niet over?

LED verlichting is kostbaar in de aanschaf, de gemeentelijke budgetten zijn niet afdoende om alles in een keer om te zetten naar LED verlichting. Diverse gemeentes hebben daarom hun budgetplan zo ingesteld dat over 15 a 20 jaar nagenoeg alle verlichting over zal zijn naar LED. Naast het tekort aan  budget zijn verschillende regio's onlangs voorzien van nieuwe verlichting, het is te kostbaar om deze nu alweer te vervangen. Daarbij zullen de plaatsen waar extra toezicht noodzakelijk is eerst voorzien worden van deze LED verlichting. Of dit bij uw gemeente ook in de planning staat durven wij niet te zeggen, maar het is de moeite waard om hier naar te informeren.