Steeds meer LED verlichting

Noordwijk, Hilversum en IJmuiden zijn al bezig om delen van hun gemeente te voorzien in deze wonderbaarlijke manier van verlichten, Teylingen is de volgende gemeente die overstapt.

Over 4 jaar

Inmiddels is bekend dat het een kostbare investering is om over te stappen op Led verlichting, maar dit levert de gemeente Teylingen op de lange termijn niet alleen sociaal en verkeersveiligheid op. Over vier jaar zal de CO2- uitstoot van de gemeente verminderd zijn met 7,6 ton. Extra voordeel is dat de gemeente gemiddeld 25% op de energiekosten en 55% op de onderhoudskosten gaat besparen.

De toekomst

Om aan de sociale en verkeersveiligheid te voldoen heeft de gemeente een toekomstbestendig plan opgestart, de Duurzaamheidsagenda. Hierdoor zal er gewerkt gaan worden aan een gezonde en veilige leefomgeving waar men later ook aangenaam kan wonen, werken en ontspannen. Er zullen zoveel mogelijk verbeteringen binnen de eigen organisatie aangebracht worden. Daarbij zal de gemeente Teylingen dankzij dit plan duurzaam vervoer, energie neutrale huisvesting en groen ondernemerschap centraal stellen.

Lichtsturing

In 2011 is er in de hoofdstraat van Sassenheim een proef uitgevoerd met Led verlichting en het sturen van licht in de juiste richting, deze is door de burgers positief ontvangen. Inmiddels is het gehele stationsgebied van Sassenheim voorzien van deze Led verlichting en wederom zijn de reacties gunstig. Lichtsturing voorkomt lichtvervuiling, dit wil zeggen dat het licht uitstraalt naar woningen of richting de lucht. Led armaturen verlichten alleen de wandelpaden, fietspaden en wegen, zo wordt die vervuiling voorkomen.

Startsein

De start van de Duurzaamheidsagenda gaat gepaard met het vervangen van de verlichting van de 6300 openbare lichtmasten. In de komende 4 jaar wordt de eerste helft voorzien van de nieuwe verlichting. Led verlichting is gemiddeld € 140,= duurder dan de gangbare verlichting, daarom vraagt het college de gemeenteraad om een extra impuls van 2,2 miljoen euro. Hier staat wel tegenover dat de budgetten voor de openbare verlichting in de toekomst lager gaat worden. De raad beslist op 7 februari definitief of het plan voor de vervanging van de openbare verlichting door gaat of niet.

Goedkeuring

Het is de bedoeling dat er in 2013 zoveel mogelijk verlichting langs de doorgaande wegen in de dorpskernen worden vervangen. Over 20 jaar zal alle verlichting zijn veranderd naar LED. Na goedkeuring van de raad zal de gemeente direct met de voorbereidingen hiervan starten.

G4 LED lampen

Onze G4 (GU4) Led-Lampen geven een gelijkmatige licht verdeeldheid. Deze leds voorzien de ruimte van een prachtig helder licht zoals u gewent bent van uw halogeen lamp. Deze G4 leds kunt u bestellen bij LedLampenDirect.