Deze wintermaanden staan in Nederland niet alleen in het teken van de feestdagen, kou en donker, maar het is ook de periode waarin lampen, en dan met name LED verlichting, massaal wordt aangeschaft. Sinds de LED lamp in 2007 in Nederland in opmars kwam, is deze trend onverminderd doorgezet.

Duitsland zette de trend

De Duitsers begonnen in 2005 al met het online zoeken naar LED lampen, Nederland startte hier 2 jaar later mee en België sloot in 2009 pas aan. De Belgische consument blijft online nog steeds aanzienlijk meer naar LED lampen zoeken: ieder jaar is er een grotere piek in zoekvolume tijdens de wintermaanden waarneembaar. Ook in Nederland worden de tl-buizen en armaturen, halogeenverlichting nog steeds in verrassend hoog tempo vervangen door zuinige LED lampen: al 8 jaar lang wijst het online zoekgedrag uit dat de vraag naar LED lampen in Nederland onverminderd stijgt. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat aankomende november, december en januari een nog grotere piek in zoekvolume zal worden gemeten. Het beloofd een goede periode te worden voor de LED lamp -fabrikanten en -webshops.

Duitse markt verzadigd?

Niet overal is de trend stijgend: in Duitsland lijkt het erop dat de meeste lampen van oude generaties inmiddels zijn vervangen met duurzame LED’s. In de piekmaanden van 2014 werd zelfs evenveel naar ‘LED lampen’ gezocht ten opzichte van de piekmaanden in 2013. Er was geen groei naar online zoekgedrag zichtbaar. Zal de Duitse ‘LED leuchte’ markt inmiddels verzadigd zijn? Komende wintermaanden zullen aantonen of de markt inderdaad verzadigd is, of mogelijk zelfs dalend.

‘Dimbare LED lamp’ grootste stijger

In Nederland is over 2015 gezien is de grootste stijger in zoekvolume binnen LED lampen het zoekwoord ‘dimbare LED lamp’. De online vraag naar de dimbare LED verlichting is zelfs met 40% gestegen. Daarnaast is de ‘LED lamp E27’ is het type verlichting waar het meest naar gezocht werd. LED lamp E27 is het type LED met een grote fitting. Daarna volgt de GU10 LED: dit type is de vervanger van de oude halogeen spots. LedLampenDirect deed dit onderzoek naar online zoekgedrag op het gebied van LED lampen aan de hand van resultaten uit Google Trends. Google Trends is een dienst van Google die inzicht geeft wanneer en hoe vaak op bepaalde woorden is gezocht met de Google Zoekmachine. Gekeken is naar zoekvolume op termen als ‘LED lamp’, ‘LED lampen’, ‘LED leuchte’ en ‘led verlichting’.

LedLampenDirect deed dit onderzoek naar online zoekgedrag op het gebied van LED lampen aan de hand van resultaten uit Google Trends. Google Trends is een dienst van Google die inzicht geeft wanneer en hoe vaak op bepaalde woorden is gezocht met de Google Zoekmachine. Gekeken is naar zoekvolume op termen als ‘LED lamp’, ‘LED lampen’, ‘LED leuchte’ en ‘led verlichting’.