Nederland wordt steeds duurzamer

LED verlichting is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het word steeds breder toepasbaar en je ziet dan ook overal LED verlichting verschijnen. In musea bijvoorbeeld word steeds meer LED verlichting toegepast omdat daar geen infrarood- en UV straling vanaf komt welke de schilderijen op de lange duur kunnen en zullen beschadigen.

PVDA kamerlid Attje Kuiken wil nu dat LED verlichting in onze vaderlandse tunnels word toegepast. Een goed plan vinden wij. Hoewel de investering in het begin absoluut groter is wordt er op de lange termijn geld bespaard aan energie. En dat kan al snel veel meer zijn dan de hogere aanschafkosten. Denk daarbij aan de lagere onderhoudskosten; er zal veel minder vaak een hoogwerker de tunnel in hoeven om een lampje te vervangen. Dat scheelt dus ook weer in de aanschaf van nieuwe lampen en personeel dat de lampen moet vervangen. “Nu niet overgaan op LED verlichting is pure geldverspilling en een gemiste kans op een duurzamer Nederland” Aldus Attje Kuiken.

Een extra investering, maar ook juist een besparing

Inmiddels heeft mevrouw Kuiken minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen per motie opgeroepen om alle geplande verkeerstunnels te gaan voorzien van LED verlichting.  "Het is nu een extra investering, maar uiteindelijk kunnen we miljoenen besparen. Geld dat vervolgens weer kan worden ingezet voor verbeteringen op het spoor en het oplossen van verkeersknelpunten" aldus Kuiken. Ook de VVD ziet het plan wel zitten, maar benadrukt dat vooral bij nieuwe tunnels moet worden bekeken of LED verlichting toepasbaar is.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld het in en uitrijden van de tunnel. Bij de huidige verlichting zie je vaak dat mensen erg moeten wennen aan het nieuwe licht. Met LED verlichting kan een overgangsbelichting worden gerealiseerd zodat het oog langer de tijd heeft zich aan te passen aan de verandering van licht. Zo worden objecten beter gezien door de weggebruiker en kunnen ongelukken worden voorkomen. Ook kan met LED verlichting een constant licht worden gecreëerd zodat er geen constante lichtwisselingen op het dashboard en de tunnelwanden zichtbaar zijn.

De op dit moment in aanbouw zijnde tunnels (De Coentunnel, A2 bij Maastricht en de Sluiskil) worden nog niet voorzien van LED verlichting. Hoewel de Coentunnel wel gedeeltelijk zal worden voorzien van LED’s.

Wij vinden het in elk geval een goed initiatief. LED verlichting is op de lange termijn kostenbesparend en daarbij dus ook een stuk duurzamer. Indien minister Schultz van Haegen nog een leverancier zoekt, weet ze onze webshop te vinden!