Maak je badkamer compleet met LED verlichting!

LED verlichting is veelzijdig en geschikt voor elke ruimte, zo ook de badkamer! Een badkamer biedt ruimte voor ontspanning, maar is ook de plek om je snel klaar te maken voor de spiegel. Verschillende gebruikersfuncties, vereisen verschillende soorten LED verlichting om de badkamer compleet te maken. Maar welke soorten verlichting? Ontdek het nu!

Algemene verlichting

Deze verlichting zorgt ervoor dat de gehele ruimte wordt verlicht. Lampen die de gehele ruimte verlichten zijn bijvoorbeeld inbouwspots, plafondlampen en inbouwpanelen. Soms is het prettiger om de algemene verlichting te dimmen. Het wordt dan gebruikt als sfeerverlichting! Bijvoorbeeld als je lekker ontspannen in bad ligt, dan is het prettig als fel licht wordt gedimd.

Gerichte verlichting

Tijdens het tandenpoetsen, het aanbrengen van make-up en het scheren, is goede verlichting heel belangrijk. Gerichte verlichting zorgt er dus voor dat je een specifiek gedeelte van de ruimte extra belicht. Vaak is het een toevoeging aan de algemene verlichting. In de badkamer wordt deze verlichting voornamelijk toegepast boven of naast de spiegel. Plaats de LED lampen aan weerszijde van de spiegel om te voorkomen dat schaduwen het spiegelbeeld belemmeren. Belangrijk is ook dat het licht niet direct in de spiegel valt want weerkaatsing zorgt voor onrust in de ruimte en het belemmert het zicht.

Wat zeggen IP-waarden?

In de badkamer kan het logischerwijs zeer vochtig worden. Dat maakt het extra belangrijk om goed op te letten met stroom en dus ook: LED verlichting. Het armatuur van LED verlichting of LED lampen/spots zelf dienen voldoende beschermd te zijn tegen vocht. Daarom is het van belang om goed op IP-waarden te letten bij het uitzoeken van verlichting voor de badkamer. ‘IP’ staat voor: Ingress Protection. De waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer zegt iets over de bescherming tegen het binnendringen van stof en (scherpe) voorwerpen. Het tweede cijfer geeft de bescherming weer tegen water. Samen zeggen de cijfers in hoeverre een elektronisch apparaat of de behuizing is beveiligd tegen eigen schade of eventueel gevaar voor de gebruiker.

Eerste cijfer (van 0 tot en met 6): Bescherming objecten & stof
IP0X
: Niet beschermd
IP1X
: Beschermd tegen aanraking met de hand (vaste voorwerpen groter dan Ø50 mm)
IP2X:
Beschermd tegen aanraking met de vinger (vaste voorwerpen groter dan Ø12,5 mm)
IP3X
: Beschermd tegen aanraking met gereedschap (vaste voorwerpen groter dan Ø2,5 mm)
IP4X: Beschermd tegen aanraking met draad (vaste voorwerpen groter dan Ø1 mm)
IP5X: Stofvrij (voldoende veilig voor aanraking door gesloten behuizing)
IP6X:
Stofdicht (complete bescherming tegen stof door geheel gesloten behuizing)

Tweede cijfer (van 0 tot en met 8): Bescherming tegen water
IPX0
: Niet beschermd
IPX1
: Druipwaterdicht 1 (geen schade bij blootstelling aan verticale waterdruppels)
IPX2:
Druipwaterdicht 2 (geen schade bij waterdruppels bij een schuine stand tot 15°)
IPX3
: Sproeiwaterdicht (beschermd tegen regenwater)
IPX4: Spatwaterdicht (beschermd tegen opspattend water)
IPX5: Straalwaterdicht (beschermd tegen waterstralen)
IPX6: Waterbestendig (beschermd tegen krachtige waterstralen zoals stortbuien)
IPX7: Dompeldicht (beschermd tegen onderdompeling, 30 minuten tot 1 meter diep)
IPX8: Waterdicht (beschermd tegen verblijf onder water)

Hoe hoger de IP-normering, hoe beter bestendig de lamp of het armatuur is tegen vocht. Voor de badkamer worden voornamelijk LED lampen en armaturen gebruikt met een IP44, IP65 en IP68 normering:

  •  IP44: Spatwaterdicht
  •  IP65: Straalwaterdicht
  •  IP68: Waterdicht
In de afbeelding kun je precies zien waar de IP-waarden toegepast dienen te worden.
 

IP-waarden badkamerverlichting

YPHIX LED badkamerverlichting

LEDLampendirect.nl heeft verschillende LED lampen en armaturen voor de badkamer: LED inbouwspots met geïntegreerde LED lampjes, inbouwspots waarbij je zelf een passende LED lamp kiest, LED inbouwpanelen met prachtig diffuus licht & een lage inbouwhoogte en moderne RVS wandlampen die gemaakt zijn van kwalitatief hoogwaardig roestvast staal.

Heb je nog vragen over LED badkamerverlichting of andere LED verlichting? Neem contact op met onze LED experts!
Elke maandag t/m donderdag tussen 08:00u en 21:00u en vrijdag tussen 8.30u en 17.00 u is de klantenservice bereikbaar via:

E-mail: [email protected]
Telefoon: 088 - 0100 400
Chatten met een van onze medewerkers is ook mogelijk! Ga naar: https://www.ledlampendirect.nl/Direct op de hoogte van onze nieuwe blogs.

Abonneer op onze nieuwsbrief