LED in de Spoortunnel Amsterdam-Oost

Vanaf augustus 2013 kun je je in Amsterdam-Oost even in een andere wereld wanen, Zuid-Afrika. Op de muren van de spoortunnel verschijnen bewegende contouren van dieren uit de Zuid-Afrikaanse wildernis.

Pitch gewonnen
Stadsdeel Oost heeft vorig jaar een pitch uitgeschreven om de tunnel tussen de Oosterparkbuurt en Transvaalbuurt in een nieuw jasje te steken. Na spannende maanden van geduldig wachten is de uitslag bekend gemaakt. Met 62 procent van de stemmen heeft het kunstwerk van LED gewonnen, het ontwerp komt van NIO architecten en idFrm.

Achterliggende gedachte
Het vervangen van een civiel kunstwerk door een beeldend kunstwerk is geen eenvoudige taak. Hoe maak je van een anonieme tunnel een betekenisvolle ruimte? Door bezoekers mee te nemen naar een andere plek. De tunnel aan de Tugelaweg leent zich bij uitstek voor een tijdelijke ervaring waardoor je mentaal even op een andere plek bent.

Hoe?
De wanden van maar liefst 40 meter lang bieden zich als vensters aan waardoor je deel kunt maken van een andere wereld. De beide wanden worden volledig voorzien van led strips met 12000 witte, heldere led lampen. Er wordt daarvoor een scherm geplaatst van gematteerd en gehard glas wat tevens bestendig is tegen vandalisme. Aan de zichtzijde heeft het glas een natuurlijk, waterachtig patroon. De bewegende contouren van de wilde dieren ontstaan door het ontbreken van licht. De led lampjes zullen 24 uur per dag aan staan en door enkele lampjes uit te schakelen ontstaan er contouren en schaduwen waardoor de beeltenis van wilde dieren zichtbaar wordt.

Verhaal
Door het ontbreken van licht ontstaan rimpelingen in het glas en komen schaduwen tot leven. Er ontstaat een verhaal van een Zuid-Afrikaanse dierenwereld. “De grote vijf” zijn zichtbaar net als op safari, met geluk. Met dat geluk kun je een ontwakende luipaard, grazende buffel, een olifant, de neushoorn of een leeuw zien. Net als in het echt zie je met veel pech geen dieren, maar enkel het licht van de led lampen. De traagheid en wispelturigheid van het dagelijkse dierenleven zie je terug in de civiel en licht kunstwerk.