Een alternatief voor kerosine

Er zijn meer dan 1.5 biljoen mensen over de wereld die geen betrouwbare toegang hebben tot de hoofd elektriciteit. Zij vertrouwen daarvoor in de plaats voornamelijk op kerosine om wat licht te geven zodra de avond valt. Het is tijd voor een alternatief.

Waarom een nieuwe lichtbron?

Uit onderzoek door The World Bank is gebleken dat na schatting door ongeveer 780 miljoen vrouwen en kinderen rook van kerosine ingeademd, dit omdat ze geen alternatieve lichtbronnen hebben. Die rook staat gelijk aan het roken van 2 pakjes sigaretten per dag. 60% van de volwassenen, vrouwelijke longkanker slachtoffers in ontwikkelingslanden zijn niet-rokers. De dampen zorgen voor vele oog infecties en grijze staar, maar is daarnaast ook levensgevaarlijk. Alleen al in India zijn er 2.5 miljoen mensen per jaar met brandwonden door omver gelopen kerosine lampen. Naast de gezondheidsrisico's zijn de kosten van kerosine ook te hoog, deze kunnen zo oplopen dat ze 10 tot 20% van het inkomen per huishouden verbruiken.

GravityLight

Door het oude principe van de zwaartekracht toe te passen is er een nieuwe ontwikkeling ontstaan op het gebied van verlichten. Het neemt enkele luttele seconden in beslag om de lamp in gereedheid te brengen. De naam zegt het dan ook al, GravityLight, en gebruikt dus geen batterijen of stroom maar heeft zwaartekracht nodig voor aandrijving. De gebruiker hangt een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een zak zand, aan de bijgeleverde ketting en het gewicht voorziet tot een half uur lang van licht. De lamp is op verschillende sterktes in te stellen waardoor deze op de sterkste lichtstand tot 18 minuten zal branden en op het zwakste licht tot een half uur. Daarna kan de zak weer hoog opgehangen worden en zal de lamp opnieuw zijn werk doen.

Minder dan 5 Dollar

Het idee is om met het project “GravityLight: lighting for developing countries” met behulp van Indiegogo genoeg fondsen te werven om 1000 exemplaren te kunnen verschepen. Ze worden gegeven aan dorpelingen in zowel Afrika als India voor regulier gebruik. Uit het onderzoek dat daarna volgt zal blijken hoe de verlichting aan de behoefte voldoet en dankzij het onderzoek is er tevens de mogelijkheid om het design aan te passen om zo een meer efficiënte versie te ontwikkelen. Na het aanpassen en verbeteren van het huidige design zal er gekeken worden naar partners om van de GravityLight een massaproduct te maken die voor minder dan 5 Dollar per stuk over de toonbank zal gaan.

Ledverlichting

Ledverlichting is ook voor u zeer interessant. Het is een eenvoudige manier om kosten te besparen en tevens bij te dragen aan een lagere uitstoot. Bent u van plan om uw verlichting te vervangen of zit u midden in een verbouwing, neem dan eens een kijkje in de webshop van LedLampenDirect. In het uitgebreide assortiment treft u een ruime keuze in diverse LED verlichting, Led strips, LED spots en nog veel meer.