Garantie 2-5 jaar
Voor 23.59u besteld, morgen in huis*
Gratis verzending vanaf €49,95
Bezorging 7 dagen p.w.
Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Veel gestelde vragen

 

Wat is LED?

Een LED is een elektronische component, een halfgeleidercomponent die licht uitzendt als er een elektronische stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Het woord 'LED' was oorspronkelijk een afkorting van Light Emitting Diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode.

De Russiche wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren '20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste led en vroeg een patent aan. Losevs werk bleef echter onopgemerkt. Daardoor duurde het tot 1962 voordat LED echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonvak een werkende LED.

Voordelen LED

Het grote voordeel van LED is uiteraard het zeer lage energieverbruik, in veel gevallen slechts 10% van een vergelijkbare gloei- halogeen- of TL-lamp. Verder is natuurlijk de lange levensduur een groot voordeel t.o.v. traditionele verlichting. De duurzaamheid van LED komt niet alleen door het hoge aantal branduren maar zeker ook doordat LED tril en schokbestendig is. Verder zijn opvallend:

  • Geen opwarmtijd, direct vol licht;
  • Meer dan 1.000.000 schakelingen zonder kapot te gaan;
  • Geen ultraviolette of infrarode straling.

Wat betekent fitting GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E27, E14, PAR20, PAR30, etc?

Dit zijn allemaal standaard type aanduidingen voor verbinding tussen lamp en fitting. U kunt bij ons op de site in het menu zoeken op het type fitting welke u wilt vervangen door LED.
Indien u niet zeker weet wat voor type lamp u nodig heeft, raadpleeg dan de handleiding. Bekijk of er een type-aanduiding op de fitting of aan de binnenzijde van de lamp. 

 

LED Trafo of halogeentrafo?

Wanneer u uw halogeenspots gaat vervangen door LED-Spots is het belangrijk stil te staan bij de verschillende 12V trafo's welke u wel en welke u zeker niet moet gebruiken bij 12V LED. We onderscheiden 3 soorten 12V transformatoren:

- LED kan met de ouderwetse en zogenaamde gewikkelde of ferromagnetische trafo's worden gebruikt alleen dienen deze trafo's met een minimale belasting belast te worden. De trafo werkt alleen maar goed wanneer er bijvoorbeeld minimaal 20W (zie u trafo) aan lampen op wordt aangesloten, Verder geven deze gewikkelde trafo's vaak niet exact 12V maar bijvoorbeeld 13V of 14V dit is zeer schadelijk voor de LED want deze wordt door de hoge spanning veel te warm! Deze trafo's herkent u direct aan het gewicht, ze zijn zwaar. Nadeel is ook dat deze trafo's kunnen gaan zoemen en dat het sluipverbruik hoog is. Een gewikkelde trafo herkent u aan het volgende symbool:
 

 
- Electronische transformator. Deze trafo is veel lichter en kleiner dan een gewikkelde trafo en is meestal niet geschikt voor LED Lampen of LED Verlichting aangezien deze een minimale belasting hebben welke te hoog ligt na vervanging van uw halogeenverlichting door LED. Deze minimale belasting staat aangegeven op uw trafo. Een electronische trafo herkent u aan het volgende symbool.

 

- LED Trafo of ook wel gestabiliseerde trafo genoemd. Deze trafo's zijn uiteraard perfect geschikt voor LED Lampen en verlichting en hebben als groot voordeel dat er geen minimale belasting nodig is en minstens zo belangrijk het sluipverbruik is zeer laag. 

Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een electronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies, gebruik een echte LED trafo, deze is het beste voor uw LED Lampen en LED verlichting.

Onze LED Trafo's zijn allemaal zeer scherp geprijst en worden snel bezorgd. U verdient de extra uitgave voor een LED Trafo vanzelf terug door het zeer lage sluipverbruik! Kijk hier voor al onze LED-Trafo's.